Waterstofdetectie

Wij bieden het meest uitgebreide waterstofdetectie assortiment in de Benelux.

Zoekt u een handheld waterstof lekdetector of bent u op zoek naar een H2 ruimte monitor? U vindt het bij waterstofdetectie specialist Leak Control !

H2 lekdetectie

H2 lekzoeken

Wij hebben voor u de juiste waterstofdetectie.

De Sensistor waterstof detectieapparatuur is uniek door zijn zeer snelle response en gevoeligheid (vanaf 0,5 ppm H2). Door de snelle re-covertijd kunnen metingen direct hervat worden. De Sensistor waterstofdetectors zijn 100% waterstof selectief.

De H2scan waterstof detectieapparatuur is uniek in het meten van concentraties waterstof voor zowel in-line als ruimtebewaking. Uniek is de waterstof selectiviteit en een verwachte sensor levensduur van > 10 jaar.

De LC10 waterstoflekzoeker is een “low budget”oplossing. Spoort eenvoudig waterstof lekkages op en is zeer compact en eenvoudig in gebruik.

Applicaties:

  • Petrochemie
  • Kerncentrales
  • Semiconductor
  • Waterstof productie/proces
  • Chemie
  • Transportbedrijven (acculaadstations)
  • Automotive
  • H2 tankstations

 

Uitvoeren van H2 metingen.

Als service bieden wij de mogelijkheid om voor u waterstoflekkages op te sporen of concentratiemetingen te verrichten.

Waterstofmonitoring.

Steeds vaker worden wij gevraagd om een H2 analyse (24 uurs meting) uit te voeren bij accu laadruimtes.

Tijdens het laden van accu’s voor o.a. vorkheftrucks vormt zich knalgas (waterstof) door elektrolyse. (NPR 3299 “Veilig werken bij het laden van tractiebatterijen”)

Acculaadstation H2 meting

Waterstofmeting

Knalgas is een mengsel van de gassen waterstofgas (H2) en zuurstofgas (O2), in de volumeverhouding 2:1. Knalgas is een explosief mengsel dat als het aangestoken wordt een reactie aangaat waarbij water ontstaat. Bij de verbranding van knalgas ontstaat veel energie: 286 kJ per mol H2.

Een klein reageerbuisje met knalgas kan gemakkelijk worden bereid door het op zijn kop te houden boven een beker(glas) met iets aangezuurd water met daarin twee elektroden waardoor een elektrische stroom loopt (zie elektrolyse). Hierdoor ontstaan waterstofgas en zuurstofgas in de juiste verhouding.

Een klein buisje knalgas laten ontploffen is niet zo gevaarlijk, op mogelijk rondspringend glas na. In grotere hoeveelheden is het gas erg gevaarlijk, nog meer dan zuiver waterstofgas, doordat het in de juiste verhouding met zuurstof gemengd is. Een broodzakje met knalgas veroorzaakt een explosie vergelijkbaar met die van een donderslag (vuurwerk) en kan dus ingrijpende lichamelijke schade berokkenen.

Indien er niet voldoende ventilatie is in de laadruimte en of onvoldoende verse lucht door b.v. een kleine afgesloten ruimte, dan kan er een te hoge waterstofconcentratie ontstaan. Bij een waterstofconcentratie van 4,1% tot 72% in lucht, is waterstof gevaarlijk door zijn explosieve eigenschap.

Om zeker te weten dat er niet te veel waterstof gevormd wordt, biedt Leak Control een 12 uurs waterstofmeting aan. 12 uur lang wordt in de ruimte waar waterstof gevormd kan worden metingen verricht. Na afloop van de meting wordt de meetapparatuur bij Leak Control uitgelezen en geanalyseerd. De klant ontvangt een rapportage met de meetresultaten.

Hiernaast worden enkele waterstofdetectie gerelateerde applicaties omschreven: