Lekdetectie methoden.

De lekdetectie traceergas methode kan op verschillende manieren uitgevoerd worden.

Meest gebruikte lekdetectie methode is de handmatige “snuffel” methode. De handprobe (handsensor) wordt met de hand over het te lektesten oppervlak bewogen. Indien er een lekkage is, zal de sensor het traceergas waarnemen en een signaal geven. Hoe dichter bij de kern van het lek, hoe hoger het signaal of kwantitatieve lekdetectie aanduiding.

 

 

Snuffelen

Snuffelen

Indien een product of onderdeel in zijn geheel gelektest moet worden en het is niet relevant om de lek locatie te weten, dan kan er gebruik gemaakt worden van een testkamer.

Het testobject wordt gevuld met traceergas en omsloten door een testkamer. In de testkamer is een opening om de handprobe (sensor) in te steken. Er kan ook middels een pompje lucht uit de testkamer afgezogen worden naar een externe sensor. Indien er een lekkage is, stroomt het traceergas in de testkamer. De lekdetectie sensor zal dit traceergas detecteren en doorgeven aan de lekdetector. Wij hebben randapparatuur waarmee een testkamer lektest eenvoudig uitgevoerd kan worden.

Integrale lektest

 

Als laatse is er nog een “Bombing” lekdetectie methode. Hierbij is het mogelijk om een gesloten produkt te lektesten zonder traceergas in te brengen. Het testobject wordt hierbij in een gesloten kamer gelegd en traceergas wordt onder druk in de kamer ingebracht. Dit kan enkele seconden in beslag nemen. Hierna wordt de kamer geleegd en het testobject uit de kamer gehaald en in een vacuumkamer gelegd. Door het vacuum in de kamer wordt het eventuele traceergas dat in het object zit opgesloten (door een lek), uit het object gezogen en naar de lekdetectie sensor getransporteerd. De sensor geeft het signaal door aan de lekdetector zodat een lek zichtbaar wordt.

Speciaal voor de Automobielindustrie hebben wij een Inficon E-book handleiding met informatie over lekdetectie. Hierin worden methodes en test applicaties besproken zodat u een goed beeld kunt krijgen van wat er mogelijk is en hoe het uit te voeren is.

Klik hier om het E-Book te openen